Voluntarul Zilei – 31 ianuarie – Anatol Ursu

Dacă reunificarea națională a malurilor Prutului în cadrul aceluiași stat mândru se va întâmpla în viitorul apropiat, tinerii precum Anatol Ursu ar avea cele mai mari merite. Mișcarea civică pro-România creată de noua generație unionistă formează astăzi o antiteză frapantă cu mare parte din clasa politică de la Chișinău, care din cauza jocurilor de culise și al intereselor meschine pierde din vedere interesul general pe termen lung.

Anatol s-a născut în penultima zi a anului 1990, la circa șase luni după primul Pod de Flori, cel dintre România liberă de comunism și RSS Moldovenească. El reprezintă generația pragmatică, a celor pe care granițele nu îi țin închiși, iar propaganda minciunii nu le maschează adevărul. Cu toate că are ocazia să se stabilească definitiv peste hotare, el alege să trăiască în locurile natale și între oamenii din neamul său, pe care îl dorește reîntregit.

Originar din satul Ulmu, raionul Ialoveni, acolo unde locuitorii nu au încetat nicio clipă să se considere români, mama lui Anatol este profesor de limba română și în prezent director al școlii din localitate, iar tatăl șofer de transport internațional. Din clasa a VIII-a și până la sfârșitul liceului, formația sa intelectuală a fost modelată de participarea cu succes la activitățile și concursurile de dezbateri, având onoarea ca adolescent să reprezinte Republica Moldova la un turneu în România.

În competițiile de dezbateri a deprins abilitățile de oratorie, retorică și etică a argumentării pe care le utilizează astăzi ca realizator al emisiunii „Sfatul Țării”, de la postul 10TV din Chișinău. Din postura de moderator al emisiunii din prime time, a canalului de televiziune care emite din septembrie 2016 un conținut onest către publicul din Republica Moldova, a avut în studio invitați precum Maia Sandu, Traian Băsescu, Iurie Leancă, Mihai Ghimpu, Vitalia Pavlicenco, Ion Leașcenco, Vlad Bilețchi și mulți alții, fiecăruia adresându-i sub o formă sau alta întrebarea: „Unirea când o faceți?”

De părere că „Unirea va fi cea mai mare sărbătoare a generației noastre”, Anatol Ursu este cel care a fondat în 2014, alături de doi prieteni de aceeași vârstă, organizația non-guvernamentală Tinerii Moldovei, din care fac parte cei mai mulți protagoniști ai rubricii „Voluntarul Zilei”.

Oriunde vă aflați, și voi puteți deveni voluntari ai Unirii completând formularul online pe http://www.unire2018.ro/voluntar