Voluntarul Zilei – 30 ianuarie – Lucia Vieru

Sunt tânără, iar tinerețea nu are vârstă. M-am născut în Ulmu, Ialoveni. Dacă mi-ar fi dat cineva să aleg un loc unde aș vrea să trăiesc, tot localitatea asta aș alege-o. În acest moment locuiesc în „orașul alb” al României Mari – Chișinău. Curând voi fi licențiată în inginerie, absolventă a Universității Tehnice din Moldova. Pe lângă asta activez în cadrul companiei de producții video, Dediu Productions, în calitate de reporter. Două domenii diferite, dar ambele mi-s apropiate sufletului. 
Dintre toate pasiunile pe care le are un tânăr în ziua de azi eu am ales să scriu proză și poezii. Practic, cu asta îmi și ocup timpul liber, cu scrisul, având și propriul meu blog.

Încă din liceu am început să susțin mișcarea unionistă, având și o profesoară de istorie care mi-a fost ghid în tot ce ține de românism, țară și istorie adevărată și alături de care am început să mă alătur primelor activități dedicate reUnirii, mai întâi în liceu, în localitate. Venită la studii în Chișinău, am început să urmăresc mai intens activitatea mișcării unioniste din Republica Moldova, iar în 2015 am aderat la AO UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie, unde am activat ca voluntar timp de doi ani. Acum sunt voluntară a proiectului Marea Hartă Unionistă și sunt mândră că pot face istorie alături de mișcarea unionistă de pe ambele maluri ale Prutului.

Odată ce ești unionist, ai datoria nu doar de a participa, dar și de a organiza acțiuni unioniste. Una dintre cele mai semnificative acțiuni de acest gen a fost ziua de 1 decembrie 2016, de-a dreptul istorică, ajunsă să fie menționată și în presa internațională, ziua când împreună cu o mare majoritate de unioniști din R.Moldova am desfășurat pe Bd. Ștefan cel Mare din Chișinău, un tricolor de un kilometru – record mondial. Sunt mereu alături de toate acțiunile mișcării unioniste pentru că simt nevoia de a fi alături de toată suflarea românească, pentru că doar împreună dăm dovadă de unitate națională.

Unirea este un lucru firesc. Românii au doar o casă, românii sunt o familie, iar între frați nu trebuie să existe hotare. Unirea trebuie să se întâmple pentru ca propaganda sovietică din Basarabia să dispară odată și pentru totdeauna. Există mai multe moduri de implicare pentru Unire. Eu am început cu cel mai simplu, am început să port panglică tricoloră la mână, un mod de promovare a unei valori naționale. Am fost implicată într-o asociație unionistă alături de care am organizat acțiuni pentru Unire. Nu există zi în care să nu discut cu cineva despre Unire, despre măcar un avantaj al Unirii, pentru că așa se face Unirea – de la om la om, prin convingere.

Unirea se va întâmpla când o să moară toți comuniștii și socialiștii, sau când o să vrea Plahotniuc. Din păcate, trăim într-o societate în care vocea unioniștilor este puternică, însă nu prea este auzită. Totuși, în ultima perioadă au loc multe discuții la nivel politic, la nivel de guverne și la nivel internațional. Sper ca în viitorul apropiat să mai fie făcut un pas în direcția Unirii, iar acest pas să fie decisiv.

Întotdeauna am văzut în tineri cea mai mare inspirație care m-a motivat să mă implic. Unul dintre acești tineri este Anatol Ursu. Am un respect deosebit pentru dedicația lui pentru cauza națională. Sunt mândră că îl cunosc și l-aș numi cu siguranță liderul generației tinere a mișcării unioniste din Republica Moldova.

Pentru că 2018 este Anul Centenar al Marii Uniri din 1918, mobilizăm toţi unioniştii ca să readucem Basarabia acasă. Oriunde vă aflați, și voi puteți deveni voluntari ai Unirii completând formularul online pe http://www.unire2018.ro/voluntar