Voluntarul Zilei – 29 ianuarie – Igor Budeanu

În vârstă de 22 de ani, Igor Budeanu este unul dintre cei mai activi voluntari din Chișinău ai organizației Tinerii Moldovei. Este student în anul III la Universitatea Tehnică din Moldova, la specializarea Securitate Informațională, și este un lider în devenire, căruia îi place să aibă grijă de aspectul său exterior.

S-a alăturat mișcării unioniste din primăvara anului 2015. Încă din primul an de activism civic pentru Unire l-a marcat Marșul lui Ștefan cel Mare, la care a participat acoperind distanța Chișinău-Iași „per pedes”, apoi cu trenul până la București. La fel de plăcută a fost experiența de participant la Hora Quest din 2016, când a pedalat timp de o săptămână prin raioane, distribuind pe bicicletă o ediție specială a ziarului Timpul și vorbind despre reunificare cu localnicii din satele și orașele de provincie ale Republicii Moldova.

Implicarea în mișcarea unionistă îi ocupă cea mai mare parte a timpului liber, însă Igor spune că se încarcă în fiecare zi cu energia pozitivă care emană din mulțimea celor care au același ideal.

„Cred că Unirea ar trebui să se întâmple pentru că este un adevăr istoric, prin prisma faptului că istoria noastră este comună, suntem același neam, același sânge, împărtășim aceeași credință. Doar uniți vom putea fi o țară la fel de puternică precum Germania, Franța sau Marea Britanie. Dacă noi ne predăm și nu facem Unirea, ne tradăm străbunii”, este de părere Igor Budeanu.

Este însă suficient de pragmatic să nu aștepte Unirea mai curând decât ar fi posibil. Spune că granița dintre malurile Prutului va dispărea abia în momentul în care românii din stânga și din dreapta cursului de apă care acum ne desparte vor fi îndeajuns de informați despre istoria poporului nostru și despre beneficiile obiective pe care le vom avea cu toții în urma Unirii.

Cel mai puternic impuls unionist l-a primit din sânul familiei, unde i s-a cultivat în permanență iubirea față de patria-mamă și dorința de a fi uniți. „De când eram mic, mereu mi s-a zis ca vorbim limba română și că suntem români, doar că de partea cealaltă a Prutului. Niciodată nu s-a pomenit de limba moldovenească”, își amintește tânărul Igor, care însă vorbește fluent limba rusă, ca limbă străină, impusă de programa școlară.

Oriunde vă aflați, și voi puteți deveni voluntari ai Unirii completând formularul disponibil online pe http://www.unire2018.ro/voluntar