Voluntarul Zilei – 25 ianuarie – Victoria Mocanu

Pe Victoria Mocanu am cunoscut-o la Iași, cu prilejul unui training comun al voluntarilor din România și Republica Moldova, unde ne-a impresionat pe toți prin claritatea ideilor sale. În impozanta sală „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, ea ne-a vorbit cu pasiune și competență, iar unii dintre noi ne-am deschis agendele ca să notăm propunerile tinerei de peste Prut. Victoria este născută în orașul Șoldănești, una dintre cele mai vechi localități ale Moldovei de răsărit, întemeiată de boierul Șoldan și atestată documentar din 1411. Și astăzi, în raionul cu același nume, crește Stejarul lui Ștefan cel Mare, un arbore de peste 800 de ani contemporan cu marele domnitor.

În prezent locuiește în Chișinău, are studii în domeniul marketingului și mărtutisește că este alături de mișcarea unionistă din 2014. „Atunci când în Republica Moldova era organizat recensământul populației, stăteam în jurul cortului de campanie și împărțeam pliante, informând populația despre dreptul fiecăruia de a se declara de etnie română și că vorbește limba română, nu moldovenească”, își amintește Victoria Mocanu.

Cel mai mult i-a plăcut să participe la Marșul lui Ștefan cel Mare din vara anului 2015, când o mie de tineri au plecat pe jos din Chișinău spre București, fiind întâmpinați pe stradă de mii de bucureșteni care le-au urat bun venit acasă și apoi primiți în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. În vara Anului Centenar 2018 și-a propus să ia parte la marșul unionist de la Alba Iulia la Chișinău.

Victoria este de părere că, mai devreme sau mai târziu, „Unirea trebuie să se întâmple pentru că suntem același popor și este păcat că atâta timp am fost despărțiți. Unirea va avea loc atunci când cei mulți, care nu și-o doresc acum, din lipsă de informare sau de caracter, vor simți cu adevărat necesitatea ei”.

Se implică activ în susținerea demersurilor civică către Unire, mai ales în mediul online, acolo unde este nevoie cel mai mult de promovat, respectiv pe platforma de limbă rusă ok.ru (Одноклассники), utilizată de mulți basarabeni în detrimentul rețelelor de socializare clasice, Facebook sau Twitter. Dintre persoanele care a inspirat-o cel mai mult să se implice pentru Unire, Victoria îi menționează pe Igor Mocanu, care a convins-o să devină membră a organizației Tinerii Moldovei, și pe George Simion, de la asociația Acțiunea 2012.

Oriunde vă aflați, și voi puteți deveni voluntari ai Unirii completând formularul disponibil online pe http://www.unire2018.ro/voluntar