Voluntarul Zilei – 23 ianuarie – Cami Popescu

La 21 de ani de curând împliniți, Cami Popescu reușește să echilibreze cu succes cariera profesională, studiile universitare și voluntariatul unionist. Lucrează în resurse umane pentru Accenture, companie multinațională cu o importantă sucursală în România, este studentă în anul II la Istorie în cadrul Universității din București, iar alături de mișcarea unionistă a început să se implice activ din cursul anului 2017. Timpul care îi rămâne liber după cele trei activități de mai sus și-l dedică muzicii (cântă la flaut, saxofon, pian și clarinet) și teatrului.

Este născută în Slobozia – municipiul românesc din județul Ialomița, nu Slobozia moldovenească din dreapta Nistrului – însă are o legătură de familie cu actuala Republică Moldova. Cami este pe sfert basarabeancă: bunicul ei din partea mamei, moldovean de peste Prut, s-a refugiat în România după ocuparea pământurilor natale de către Armata Roșie și instaurarea regimului de teroare sovietică. Bunicul i-a povestit că tot comunism de inspirație stalinistă a găsit și în România, astfel că a primit domiciliu forțat într-un sat special înființat pentru refugiați și deportați, în mijlocul câmpiei Bărăganului. Dar cel puțin era printre români de-ai săi, iar lucrurile au început să se schimbe în bine.

„Ca voluntar unionst îmi fac bunicul mândru și întreaga familie, dar Unirea contează în primul rând pentru mine. Sunt ambasador al Unirii la facultate și la birou, indiferent de părerile celorlalți, deoarece consider că așa este drept. Moldovenii de peste Prut sunt frații noștri, fac parte din familia noastră, prin prisma istoriei noastre comune. Avem tot dreptul să fim uniți, pentru că ne-au fost luați cu forța, împotriva voinței lor”, este de părere Cami Popescu.

A participat alături de colegii de facultatea de Istorie la Marsul Unirii din Chișinău, pe 2 decembrie 2017, și la Revelionul unionist desfășurat la Fălciu sub deviza „Români, Petreceți Prutul”. La toate acțiunile unioniste la care a participat a cunoscut oameni noi, cu care are în comun aceleași principii și valori. A fost plăcut surprinsă de spiritul de solidaritate, amabilitatea și deschiderea la nou a tuturor, precum și de căldura cu care a fost primită de unioniștii din România și Republica Moldova. Convingerea lui Cami este că perseverența este cheia în toate, inclusiv în lupta noaștră pașnică pentru Unire: „Lucrurile mici sunt pași mari, chiar dacă nu suntem conștienți de ei”

Oriunde vă aflați, și voi puteți deveni voluntari ai Unirii completând formularul disponibil online pe http://www.unire2018.ro/voluntar

O reacție