Voluntarul Zilei – 23 februarie – Inna Argint

Peste o lună împlinesc 19 ani. M-am născut în Ucraina, regiunea Odesa, raionul Ismail, Utconosovca sau vechea denumire Erdec- Burnu (Bugeac). Locuiesc acum în București. Urmez studii de licență, anul II, mai exact Economie generală, la Academia de Studii Economice din București. Tot la ASE mai fac și pregătire pedagogică. În afară de internshipul de la Parlament mai fac un stagiu de practică la ziarul Cotidianul din București.

Am participat doar la o școală de vară, intitulată „Cultură și identitate românească de la Arcuș, județul Covasna, pentru tinerii liceeni din Basarabia istorică, în perioada 5-15 iunie 2015.

Chiar dacă sunt din Bugeac, e aceeași Basarabie, toți suntem Români, vorbim aceeași limbă, avem aceleași rădăcini. Așa cum avem mult în comun, pentru că suntem un ne-am, nu mi se pare corect să ne despartă acele granițe (vame) și să stăm ore, ca să putem veni în vizită la frați și surori. Mai ales faptul,că pe vremea străbunicilor mei eram parte a României. Și familiile, în majoritatea lor, sunt române. Chiar numele meu de familie Argint a apărut la mine în sat de la țăranii strămutați din Oltenia, Muntenia și Moldova.

Abia am devenit voluntar al Unirii, fără să fiu membru al mișcării unioniste, dar când plec acasă sau vorbesc cu cei din sat, le povestesc cum e aici, și că aici chiar te simți ca acasă, pentru că e Țara noastră!

N-aș zice că persoanele apropiate chiar îmi spuneau să mă implic pentru Unire, doar mereu îmi repetau că noi vorbim română, suntem Români și mereu vom fi. Și pentru aceasta să păstrăm tradițiile și să vorbim româna literar, nu cu rusisme cum vorbesc alții, și pe cei care îi auzim să-i corectăm și să le povestim cine suntem noi și cum trebui să vorbim. Diriginta mea, Maria Ivanovna Popescu, și fiul ei, Anatol Popescu, cu ajutorul acestor persoane și am ajuns aici la studii, și am înțeles că aici sunt acasă.

Nu prea am timp liber, pentru că facultatea îmi ocupă mult timp, mai lucrez ca promoter în timpul liber, pentru că îmi place foarte mult să interacționez cu oamenii și găsesc limbă comună cu oricine. Călătoresc cu prietenii prin România, descopăr locurile frumoase, și zilnic mă mulțumesc, că am ajuns aici și pot vedea aceste locuri frumoase, și nu o să mă opresc. Mult timp îl petrec în bibliotecă. La fel cu colegii de la facultate, cămin organizăm diferite petreceri, unde ne implicăm artistic, facem scenarii, le interpretăm, cântăm, dansăm, jucăm diferite jocuri, discutăm diferiți factori economici și ne punem fiecare cu părerea, așa parcă suntem într-o tabără. Îmi place foarte mult cum îmi petrec viața de student!

În timpul liber învăț limbi străine. Mi-am propus să fac asta după ce am lucrat într-o agenție internațională, unde vorbeam cu diferite persoane, de naționalități diferite, pentru că vreau să simt anume limba lor, tradițiile lor, și să le pot povesti în limba lor despre neamul nostru, ca să le fie lor mai ușor să pătrundă în istoria noastră și să înțeleagă ce popor frumos suntem noi, la fel și eu să-i pot înțege pe ei. Dacă folosim engleza sau o altă limbă de legătură multe idei să pierd. În plus, îmi place foarte mult zicala pe carea mi-o repeta diriginta mea: „Câte limbi știi, de atâtea ori ești un alt om”.

Eu cred că am o viață frumoasă aici, cei care vor la fel sau chiar și mai bine, ar trebui să știe că nu e nimic imposibil, totul depinde cât de tare îți dorești acel lucru!

Oriunde te afli, și tu poți deveni voluntar a Unirii completând formularul online: http://www.unire2018.ro/voluntar