Voluntarul Zilei – 16 februarie – Valeriu Nichitean

Am aproape 32 de ani, m-am născut la Satu-Mare (dar sunt pe jumătate sucevean), iar acum locuiesc la Cluj-Napoca. Actualmente sunt doctorand la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai. Am câteva hobby-uri interesante. Sunt jongler, poet și biciclist. Strâng brelocuri și hărți urbane din România. Am inclusiv harta Chișinăului, care nu e altceva decât un alt oraș românesc pentru mine.

M-am alăturat filialei clujene a Acțiunii 2012 spre sfârșitul lui 2013, dar sunt unionist din copilărie, de când am auzit prima oară de Basarabia. Am participat la mai multe acțiuni, dintre care preferatele mele sunt marșurile din București și din Chișinău (unde se vede prin însăși prezența mulțimii câtă lume susține idealul nostru) și cele la care participă ansamblul etnofolcloric „Ștefan Vodă” al lui Tudor Ungureanu.

Cred că Unirea dintre România și Republica Moldova ar trebui să se întâmple pentru simplul fapt că basarabenii nu sunt altceva decât o categorie a românității, iar granițele noastre firești îi cuprind și pe ei. Pentru că Basarabia a încasat cu demnitate și stoicism gloanțele pe care inamicii noștri le-au pregătit pentru România, iar acum a venit timpul ca România să își arate gratitudinea față de năpăstuiții noștri frați pentru că aceștia s-au sacrificat ca restul românilor să rămână liberi.

Particip la o bună parte din activitățile Acțiunii 2012, merg conștiincios la fiecare întâlnire a filialei clujene, contactez posibili simpatizanți, am tradus texte din engleză pentru Acțiune (sunt și traducător autorizat), dar cel mai deosebit mod de implicare a mea în procesul firesc al reunificării a fost scrierea de versuri unioniste de calitate.

Unirea se va întâmpla când puștii unioniști pe care îi văd în jurul meu, atât de plini de entuziasm, de energie și de dragoste de țară, vor ajunge la vârsta la care vor putea prelua frâiele în Moldova, înlocuindu-i pe dinozaurii și pe caracatițele comuniste, corupte și rusofile care se perindă în politica de pe malurile Bâcului.

Fac parte dintr-o familie cu păreri mixte, din păcate, apropo de Unire. Tatăl meu, fost profesor de istorie și moldovean din Bucovina, îmi împărtășește viziunile unioniste. Fratele meu e neutru apropo de subiect; poate ar vota unirea la un referendum, dar nu e dispus să se implice pentru ea. Mama, din păcate, e ardelenistă convinsă și asta mă doare mult când vine vorba de relația mea cu ea, dar nu pot să-i port pică, pentru că e mama mea. Alt fapt interesant legat de mine e că știu pe de rost diviziunea administrativă a României și a Moldovei (județe, raioane, orașe) și abia aștept să trebuiască să le învăț din nou de la zero când se va schimba organizarea administrativă odată cu Unirea.

Oriunde vă aflați, și voi puteți deveni voluntari ai Unirii completând formularul online: http://www.unire2018.ro/voluntar