„Un veac de singurătate? Realități și percepții de-o parte și de alta a Prutului”

Un_veac_de_singuratate_Poster_WEB-2.jpg

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, vă invită la conferința „Un veac de singurătate? Realități și percepții de-o parte și de alta a Prutului”  luni, 26 martie 2018, începând cu ora 13.00, la sala Antract a Teatrului Național, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 79, Chișinău, Republica Moldova.

În pragul aniversării Centenarului României unite, dezbaterea își propune analiza comparativă a principalelor evenimente istorice de o parte și de alta a Prutului din ultimul secol. Prezentările din cadrul conferinţei vor ilustra principalele momente:

  • 27 martie 1918. Unirea Basarabiei cu România.
  • 26 iunie 1940. Ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța de URSS.
  • Consecințele încheierii Pactului Molotov-Ribbentrop și acceptarea realităților geopolitice instituite după încheierea celui de-al doilea Război Mondial și aflate în vigoare și la acest început de secol XXI.
  • Istoria integrată a comunismului. Ideal ar fi să ajungem la o istorie integrată a comunismului, de o parte și de alta a Prutului.
  • Evoluția de după căderea Uniunii Sovietice. Republica Moldova nu este singura care își pune problema, deloc simplă, a reconectării la traseul european, simțind în continuare dificultățile care vin din situația de a fi parte a moștenirii post-sovietice.

Dezbaterea se adresează publicului interesat de cunoașterea istoriei comune și a semnificațiilor care au pătruns în mentalul colectiv în această perioadă de timp. Totodată, vor fi subliniate câteva episoade marcante care au avut loc în exil.

Invitaţi: Constantin Corneanu (AESGS „Gheorghe Brătianu”), Sergiu Musteață (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău), Mihaela Toader (IICCMER), Liviu Țăranu (CNSAS). Moderator: Radu Preda, Preşedinte executiv IICCMER.

CÂND
March 26, 2018 at 1pm - 4pm
UNDE
Sala Antract a Teatrului Național, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 79, Chișinău, Republica Moldova
Chişinău, Chișinău
Moldova, Republic of
Hartă Google şi orientare
CONTACT
IICCMER ·

Salut, participi la eveniment?

Fii primul care comentează

Verifică-ți emailul și activează-ți contul.